2012. november 6., kedd

Bucsecs: Légpárkány-túraIgazi őszies hangulatú vasárnap reggelen öten indultunk útnak Busteniből, az Alpin menedékháztól (900 m / 6,15 h). Az erdei sétánk a Muncel hegyhátat követte a Kostila tisztás felé. Majd erről letérve a Kostila menedékhely felé vettük utunkat. Az útmenti kisvizű forrás jelezte, hogy kevés csapadék hullott az elmúlt időszakban. Minél fennebb menve egyre keskenyedett az ösvény és egyre sűrűbben kanyarodott. A Kostila menedékhely előtt a Légpárkány felé vezető ösvényre tértünk a fenyvesben. A jól látszódó ösvényen problémák nélkül haladhattunk felfele. A Sziklás-völgy (Valcelul Stancos) kimászása- és egy kis kitérő után a Figyelő pontra értünk (La Panda – 1900 m / 8,45 – 9,15 h).
A reggelizés után felkerekedtünk és a Légpárkány felé vettük utunkat. Balra a Fehér-völgy katlanjaihoz vezet az ösvény, ahonnan indulnak a híres sziklamászó útvonalak. Először is egy meredekebb szakaszt küzdöttünk le, itt lánc is volt kifeszítve. Egy pihenő alatt megfigyelhettük a gyergyói sziklamászók emléktábláját is. Egy harántozás következett, majd a Policandrul-völgy felső szakaszánál találtuk magunkat. Törpefenyők és sziklák sokasága mutatkozott az utunk alatt. Egy nehezebb részen ismét láncok voltak felszerelve, de a sziklákon nagyon jó fogásokat találtunk. Egy sűrűbb törpefenyves szakasz után elértük a Légpárkány előtti kis pihenőt, ahonnan csodálatos kilátásban volt részünk a Caraiman sziklavölgyeire és a Fehér-völgy falára (2100 m / 11,15 h).
A láncokkal és sodronyokkal biztosított Légpárkányon probléma nélkül mehettünk végig, továbbá a Fehér-völgy gerincére kaptattunk fel. Erős széllökések kísértek fel végig a platóig. A völgy felső szakasza teljesen el volt jegesedve, szerencsére a gerincen nem ütköztünk ilyen akadályba. Egy zergecsapat bátran szökdécselt a meredek oldalakon, közben egymást bámulva. A Kostila-övet keresztezve a Gelepeanu-kéményen másztunk ki a Kostila-csúcs mellé (2420 m / 11,45 – 12,15 h).
Egy szélvédett helyen a kiszállás végén elfogyasztottuk elemózsiánkat, majd gyors léptekkel indultunk a Caraiman felé. Megkerültük a Kostila csúcsot és a Bucsecs „autósztrádán” a Caraiman Keresztje irányába mentünk. A szél is lecsillapodott, a Nap sugarait élvezhettük az útvonalunk során. Egy kis pihenő erejéig megálltunk a kereszt tövében, végigpásztáztuk szemeinkkel a Kostila tömbjét, majd a Caraiman menedékházhoz ereszkedtünk a Nagy Övön keresztül. A nem éppen otthonias menedékházban kis pihenőt iktattunk be (2025 m / 13,50 – 14,10 h).
Innen megkezdtük az ereszkedést Busteni felé a kék kereszttel jelzett völgyön. Szép nyugodtan haladtunk lefele, sietésre nem volt okunk, hiszen időben voltunk. Délutánra egészen kellemes idő volt, de főleg az erdőben jól lehetett érezni a lehullott falevelekből áradó ősz illatát. Minden probléma nélkül érkeztünk meg a célpontunkhoz (900 m / 16,30 h) és tehettünk pontot e szép és tartalmas nap végére.

Fotók:

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése