2015. április 15., szerda

Stubai Alpok: Cukorsüveg-csúcs - 3507 m (Zuckerhütl)Április 8-án, szerda este indulunk Sepsiszentgyörgyről négyen. Az ötödik utas Brassóban ül fel és robogunk is Innsbruck felé, ahová 17 órai utazás után érkezünk. Megszállunk egy hostelben és másnap reggel kipihenve felautózunk Söldenbe. A kisvárost is magunk mögé tudjuk, majd hamarosan parkoljuk az autót a Windach-völgy bejáratánál.

Beöltözünk a túracuccba és indulunk is a völgyön felfele (1450 m / 10,00 h). A mai célunk feljutni a Hildesheimer menedékház téli szállásáig. Széles, kényelmes ösvényen haladunk enyhén felfele a völgyön. A Nap hétágra süt, gyönyörű idő kísért mindvégig bennünket. 4 km gyaloglás után megérkezünk a Fiegl menedékházhoz, amely ilyenkor zárva van (1960 m / 11,30-12,30 h). Itt hosszadalmasan megpihenünk, csodáljuk a tájat és napozunk.

A lazsálás után útnak indulunk, még 3 km-t kell követni a völgyet amíg azt el nem hagyjuk és következik a meredek emelkedő. Még kényelmesen haladunk, a hó viszonylag kemény, nem süppedünk nagyon bele. Egy hatalmas lavina maradványain is át kellett másznunk. Megérkezünk a ponthoz ahol el kell hagynunk a völgyet (2122 m / 13,30 – 14,00 h).

Az Aschenbrenner utat követjük a Hildesheimer menedékház felé. A Nap erősen süt,  a hó is kezdett meglágyulni. Már a meredek emelkedő elején térdig-combig süppedünk a hóban, nagyon lassan haladunk, természetesen tudjuk, hogy „csekély” 800 m szint választ el a boldogságtól. Na de nincs mit tenni, lassan de biztosan gyúrjuk a havat. Megváltás volt, amikor száraz sziklaszigetet kaptunk el, azon úgy haladtunk mintha repültünk volna. Na de a kitartó haladásnak megvolt a gyümölcse és megvoltunk elégedve a teljesítményünkkel. Kb 2700 m-en lehetünk, amikor egy jó nagy völgy állja utunkat, amelyre nem számítottunk. Nagyon keserű szájízzel vesztettünk jó 150 m szintet és sok időbe került amíg visszanyertük azt. Az utolsó 200 m nagyon lassan ment, nagyon mély havat kellett törni. Kifáradva, elcsigázva de boldogan érkezünk meg a Hildesheimer menedékházhoz (2900 m / 19,30 h). Most megtudtuk, hogy miért nem járja senki téli-tavaszi időszakban ezt az utat. Nagyon meredek, túrasízésre sem alkalmas, gyalogolni pedig  a nyugati turisták nem szoktak a mély hóban. A menedékház téli szállása tiszta, összkomfortos hely. 12 férőhelyes kényelmes ágyakkal, matraccal és pokrócokkal. Hálózsák nem kell. Megtalálható minden konyhai felszerelés, a kályha mellett tűzifát is találtunk. Rögtön neki is látunk havat olvasztani víznek és teának. Vacsora után nem kellett ringatás, mély álomba merülünk reggelig.

Április 11, szombat reggel 4,45. Felkelés után harapunk valamit és ahogy pirkad indulunk a Cukorsüveg-csúcs (Zuckerhütl) felé (2900 m / 6,00 h). A menedékháztól csak hármasban indulunk. Két társunk úgy döntöttek, hogy nem tartanak velünk az előző napi fáradalmak miatt. A napot egy 150 m-es szintvesztéssel kezdjük, de erre már számítottunk. Ismét tiszta égboltunk volt, jó fagyos reggel, tehát megszűnt egyelőre a mély hó kálváriája. Csodálatosak voltak a környék hegyei, többször megálltunk fotózni. A Pfaffen-gleccseren sétálunk fel az azonos nevű nyeregig, több mint 3200 m-re. Innen a Sulzenau-gleccser felső régióját keresztezzük hosszadalmasan a Wilder Pfaff- és a Cukorsüveg csúcsok közötti nyeregig. Itt már találkozunk más turistákkal is, akik a Stubai völgyből jönnek fel kényelmesen felvonóval 3200 m-ig, majd túrasível sétálgatnak a gleccsereken. A nyeregből egy nagyon meredek emelkedő vezet ki a Cukorsüveg-csúcsra. Azonban a hágovas és a jégcsákány szokás szerint jó szolgálatot tesz és problémák nélkül ketten érjük el a csúcsot. A harmadik társunk úgy látta jónak, hogy a meredek emelkedő közepénél megfordul. A csúcsról fantasztikus a kilátás (3507 m / 10,30 -11,00 h). Főleg nyugat és dél felé volt kilátásunk, más irányból kezdett ködösödni. A Stubai- és az Ötz-völgyi Alpok csúcsainak sokaságát láthattuk.

Megkezdtük az ereszkedést a csúcsról. Eleinte még könnyedén ment, de már a Pfaffen-gleccserre érve ismét felmelegedett az idő és a hó kezdett lágyulni. Innen már az ereszkedés is nehézkesen ment, nagy havat törve. Ne is beszélve a Hildesheimer menedékház előtti 150 m-es emelkedő, amely a nagy melegben és vizes hóban egyenesen kimerítő volt. Na de nagyon kitartottunk és szerencsésen visszatérünk a menedékházhoz (2900 m / 14,00-15,00 h). A másik két társunk már délelőtt lement az autóhoz. Mi megebédeltünk, összepakoltunk és indultunk lefele. A mély hóban lassan, de biztosan ment az ereszkedés, néhol kipróbáltuk a gatyaféket is. Viszonylag hamar elértük a völgyet, erre már a beígért csapadékos időjárás  is megérkezett. Na de ezzel nem foglalkoztunk, inkább a vizes hóval kellett harcot vívni. Még a Fiegl menedékházig tartott a vizes hó, utána megszabadultunk. Megkönnyebbülve érkezünk vissza az autóhoz, ahol már vártak a társaink (1450 m / 19,10 h).

A túra után egyből jövünk haza kb 20 óra autózás után.

Fotók:

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése