2017. október 17., kedd

Kisbakancs-túra a gyergyói Pricskére, okt 142017.évnek utolsó Kisbakancs-túrája a Gyergyószentmiklós mellett található 1544 m-es Pricske tetőre volt szervezve.  Október 14-én, szombaton igazi – 5 órai – koránkelés után, 22-en gyűltünk össze Gyergyószentmiklós szélében a MOL benzinkútnál. A csapatunkban 10 gyerek volt. Innen még autóval mentünk a Csíky-kertig, ahol leparkoltunk, összecsomagoltunk és indultunk (750 m / 9,00 h).

Kissé csípős reggelen indultunk a dendrológiai parkon keresztül. Az égbolt tiszta volt, szép idő ígérkezett a mai napra. A park hatalmas fáinak árnyékából kiérve már teljes egészében sütött a Nap. Igazán jól haladtunk a friss erővel, sőt még a kápolna előtti meredek kaptató sem okozott gondot. Hamarosan meg is érkeztünk a Szent Anna kápolnához, ahonnan letekinthettünk a városra és a gyergyói medencére (950 m / 10,00 – 10, 20 h). A nagyméretű székely zászló alatt egyben meg is reggeliztünk, szemügyre vettük a célpontunkat, a Pricskét, amely még jelentős távolságra volt tőlünk.

A kápolnától lefele indultunk, majd egy nagyon kényelmes úton meneteltünk tovább. A gyerekek egy része kukacokat számláltak menet közben, ezzel próbálták elűzni a monotonitást. Aztán ahogy egyre közeledtünk a cél felé, több kisebb pihenőt is beiktattunk. A tető előtt még egy meredekebb erdei utat kellett leküzdenünk és meg is érkeztünk a Pricskén található csúcskereszt mellé (1554 m / 13,15 – 15,00 h). Gyönyörű szép időnk volt. Beláttuk a gyergyói-medence jó részét, illetve nyugatra a Görgényi- és Hargita hegységet. Ezen kívül a Gyergyói-havasok és a Nagyhagymás kelet irányban nyűgözött le bennünket. Távolban azonban még a Csalhó teteje is látszott. Nem szándékoztunk sokat időzni itt, de a gyerekek kiharcolták a hosszabb időtöltést. És hiába már a tizedik kilométernél tartottunk és 750 m szintet is legyúrtunk, ők házat akartak építeni. Sikerült is egyet összehozni, kő alappal és fenyőág tetővel. Ezen kívül még egy kis sátoralakú építmény is összejött a végére.

 Az idő kíméletlen és nagyon gyorsan elrepült. Indulni kellett lefele. Ezzel nem is volt gond, hiszen most már jóformán lefele tartott utunk. Mire visszaértünk a kápolnához,  a gyerekek kezdtek kifáradni, de a közelgő cukrászda-élmény gyorsan elfeledtette a problémát. 20 km gyaloglás után visszatértünk az autókhoz (750 m / 18,00 h). Elkocsikáztunk a város központjában található cukrászdához, ahol az egész tortakészletet elfogyasztottuk. Még szerencsére épp annyi volt, hogy elég legyen.  Ezek után búcsúzkodás ideje következett és indultunk haza. Gondolom minden gyerek aludt az autóban hazafelé.

Köszönöm mindenkinek, hogy bevállaltátok e hosszú utat. Gratulálok minden gyereknek, hiszen fantasztikus teljesítményt hajtottatok végre. Nagyon ügyesek voltatok! Találkozunk jövőre is!

Fotók:

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése