2023. február 13., hétfő

Szinaja - Furnica-csúcs, feb 12

Heten ugrottunk le a Szinajára beérkező vonatról, 2023 február 12-én vasárnap (800 m / 8,40 h). A Bucsecs hegység déli részének legmagasabb pontjára való feljutás volt a cél. Még a vonatban megvizsgáltuk a gondola felső állomásánál található webkamerát, amely viszonylag jó időt mutatott, de a szél időközönként hozta-vitte a fellegeket. Nos, a vasútállomásról rengeteg lépcső és meredek útszakasz vezetett ki a városból. Szép, téli táj fogadott körös-körül, a fenyőfák jelentős mennyiségű hótól roskadoztak. A jólismert piros sávval ellátott ösvényen meneteltünk felfele. A szerpentinező aszfaltos műútat néhányszor átszeltük, ezt most vastag hótakaró borította és le van zárva az autós forgalom elől. Ideális síterep kezdőknek, avagy szánkóval is lehet ereszkedni rajta.

Egyre nagyobb hóban és ködben értünk fel a felvonók középső megállójához (1400 m / 10,30 – 10,45 h). Itt eléggé nagy forgalom fogadott, sízők és hódeszkások hada készült feljutni valamelyik felvonóval a felsőbb régiókba. Három társunk úgy döntöttek, hogy a felső útszakaszon igénybe veszik a gondola kényelmét. Megegyzetünk, hogy odafent találkozunk. Innen tehát négyen folytattuk utunkat a nyári útvonal sípályáján. Libasorban meneteltünk, hogy ne zavarjuk a téli sport szerelmeseit. Néhol meredekebben, néhol nagyon kényelmesen vezetett a turistautunk. Későbbiekben a nyári útból a téli útra tértünk át, ezt a gyalogos turisták használják, főleg lavinaveszélyes időszakban. Habár ez a veszély most nem fenyegetett, de mégis ezt választottuk a papírforma kedvéért. Bebizonyosodott, hogy nem sok gyalogos turista járt ezen az ösvényen, hiszen helyenként combig süppedtünk a hóban. Nagyon nehéz volt kitörni ezt az amúgy rövid szakaszt, de fáradtságunkat siker koronázta. Hamarosan ismét a sípályára kerültünk és megkönnyebbülve fellélegezhettünk. Időközben az idő is kitisztult, erős napfény ragyogta be a környéket. Igaz, a szél is megmutatta, hogy neki köszönhetjük a fellegek szétszórását.

A sípálya szélén folytattuk felfele, egy-egy szélárnyékosabb helyen rövid pihenőt tartva. Laza, de kitartó menetelésünknek köszönhetően, idejében megérkeztünk a gondola felső állomása mellé. Találkoztunk túratársainkkal, majd az ebédlőben megmelegedtünk egy-egy melegétel, tea elfogyasztása következtében (2040 m / 13,10 – 13,50 h).

Pihenő után kisétáltunk a köszelben levő Furnica csúcsra (2103 m), majd pár perc álldogálás után a közben beködösödött táj ismét kitisztult és csodálatos panoráma vetítődött elénk, főleg a Bucsecs platójáról. Sűrű fényképezés után megkezdtük az ereszkedést ugyanazon az úton amelyen feljöttünk. Nagyon élvezetes és kényelmes volt a sípályákon lecsúszkálni. Főleg a meredekebb szakaszokon a bakancsainkkal lazán ereszkedtünk befele, lépkedni sem kellett. Nagyon gyorsan haladtunk, élveztük a könnyű ereszkedés minden pillanatát egészen Szinaja vasútállomásáig. Szerencsésen megérkeztünk mindannyian (800 m / 16,10 h), majd a legközelebbi vonaton hazafele, óriási doboz bonbonnal ünnepeltük a túra sikerességét.

Köszönöm mindenkinek a részvételt és az élményt e csodálatos vasárnapon.

Fotók itt

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése