2013. október 1., kedd

Vakáció Söldenben, aug 24-31Augusztus utolsó felében egy hosszú útra vállalkoztunk. Ausztria egyik legismertebb üdülőhelyét választottuk úticélul – Sölden városát. A kis település kb 80 km-re délnyugatra helyezkedik el Innsbrucktól, Tirol tartomány fővárosától, az Ötz völgyben, 1377 m magasságban. Kimondottan üdülőterep az egész völgy, télen a sízők-, nyáron a túrázók paradicsoma. Persze nemcsak ezeket a sportokat lehet űzni. Ha jól megnézzük a szórólapokat, vagy átböngésszük az internetet, rájövünk, hogy bármilyen sportágnak a hódolói megtalálják a kedvükre való szórakozási lehetőséget. Jöhetnek sokgyerekes családok, vagy egyedülálló turisták, mindenki talál magának való programot, akár jó- vagy rossz időben. A táj szépsége leírhatatlan. Fényképpel is csak izelítőt lehet adni, amit e táj nyújt. Igazából ott kell lenni, bejárni a környéket, szívni a jólevegőt és élvezni az életet. A szálláshelyek közül az ötcsillagos szállóktól egészen a jólfelszerelt kempingekig széles skálában választhatunk. Ha nekiállunk keresgélni, időt szánunk a szervezésre, akkor rájövünk, hogy egészen jó árban lehet szállásokat foglalni, akár főszezonban is. Ezen kívül ott van az Ötztal-kártya is, amely ingyenes belépést biztosít uszódákba, felvonókra, tömegközlekedésre, múzeumokba és még sorolhatnám. Minden tökéletesen össze van hangolva és minden pontosan úgy van ahogy ki van írva. Az előszavam befejezéseképpen mindenkinek ajánlom, hogy látogassa meg ezt a csodálatos helyet és érezze jól magát.

Az előkészületek és az utazás

Ha az előkészületek első pillanataira akarunk visszapillantani, akkor úgy fél évvel az utazás előtt indult az egész. Mivel két év alatti kisgyerekkel vágtunk neki az útnak, minden apró dolgot figyelembe kellett venni. Ahogyan Söldenre esett a választás, nekiálltam böngészni az interneten, illetve ingyenes reklámlapokat rendeltem tőlük. Azokban minden A-tól Z-ig le volt írva, szinte semmi újat nem találtam pluszban a világhálón. Ez lényegesen megkönnyítette a dolgomat. Amint a program összeállt és megvolt a szállásfoglalásunk, nem maradt más hátra, hogy várjuk a nagy napot. Kicsit izgultunk Uzonka utazása miatt, hiszen még ilyen helyzetben nem voltunk. Na de azért nem is ijedtünk be “egyszer úgyis ki kell próbálni” alapon nekivágtunk. Biztosan sokan ezért elítélnek, vagy nem értenek meg, de hát ezt szeressük, otthon sem akarunk ülni mindig, Uzonkát is kezdjük megszoktatni az utazásokkal.

Eljött augusztus 23, az indulás napja. Már azelőtt való nap összeállítottuk a csomagot, az utolsó percre nem hagytunk jóformán semmit. Az előszobában felsorakoztatott csomagok láttán elmosolyogtam magam. Hiszen alig egy évvel ezelőtt, alig tudtunk bepakolni a kocsiba. Még az utastér is plafonig volt tele. Most a csomagtartóban minden kényelmesen elfért. Ebből is látszik, hogy Uzonka kezd nőni, nem kell annyi mindent vinni neki sem, aztán persze nekünk is kezdett tapasztalatunk lenni a pakolásban. Délután fél 5 körül indultunk Sepsiszentgyörgyről. Földvár felé vettük utunkat, majd Nagyvárad felé. Radnót közelében megálltunk pihenni és mivel közeledett az este egyúttal közeledett Uzonka alvó órája. A gyerekülésbe le is fektettük és innen sok gondunk nem is volt vele. Éjszaka 12 óra körül érkeztünk a magyar határhoz. Ott a tankolás és a határellenőrzés miatt volt egy kis felébredés, de utána reggelig aludt a család nyugodtan. Amikor Uzonka felébredt már jól Ausztriában jártunk. Egy pihenőhelyet kiválasztottunk a megálláshoz, hogy kinyújthassuk végtagjainkat. Egy játszótéren Uzonka kielégítette igényeit, faltunk valamit, aztán következett az utunk utolsó szakasza. 22 óra autózás után megérkeztünk Söldenbe, a “Régi Malom” elnevezésű panzióhoz, ahol szállásunk volt foglalva. Egyik hoppon túl voltunk, vagyis megnyugodhattunk, hogy Uzonka jól viselte az 1600 km-es utazást, különösebb gond nem volt vele. Persze Melinda kivette a részét a gyerek szorakoztatásából bőven.

Vakáció Söldenben és környékén

Szálláshelyünk Sölden északi bejáratánál volt, könnyen rátaláltunk. Az árban bennefoglaltatott a félpanziós ellátás és az Ötztal kártyák. Szobánkból szépen látszottak a 3000-es csúcsok, jóformán nem is tudtam a nevüket csak bámultam őket. Még tusolás közben is a hegyeken járt a szemem. Az első két napban inkább uszódákat látogattunk meg a barátságtalanabb időjárás miatt. Az egyik, Langenfeldben található Aqua Dome termálfürdő volt a látogatási listánkon. Az ultramodern épületben több medence is található, úgy gyerekeknek mint felnőtteknek. A legjobban a kinti 34 fokos medence tetszett. Nagy élmény még olyan személynek is mint én aki nem tud úszni, lebegni a meleg vízben a szabad ég alatt és bámulni a tájat. Uzonka nagyon jól érezte magát a gyerekfürdőben és Melinda is kiúszhatta magát kedvére. A másik uszóda Söldenben található, a Freizeit Arena, ahol a vizek szerelmesei szintén kedvükre találhatnak szórakozási lehetőséget.

Pont az érkezésünk utáni napon egy nagyszabású bicikliverseny eseményébe csöppentünk. Ekkor zajlott az ún. Ötztal Radmarathon. Lehet mondani, hogy ezzel az eseménnyel tettek pontot a nyári idény végére. Persze az élet ezzel nem állt meg, csak az elkövetkező héten látszódott a turisták számának csökkenése.
Aztán következtek a kirándulások. Egyik nap a 2670 m magasan levő Hohe Mut Alm menedékházhoz mentünk felvonóval Obergurgl településről. Sajnos a ködös idő miatt nem láttunk semmit, ezért a visszajövetel mellett döntöttünk. Nem bánkódtunk az időjárás miatt, mivel az előrejelzések szerint jó idővel kecsegtettek a meteorológusok, ami be is következett. Másnap a 3000-es Gaislach-csúcsra felvonóztunk. Itt már érződött az időjárás változása, jó irányban. Uzonka egy minihóemberrel is eljátszothatott odafent. Erről a csúcsról gyalogosan jöttünk vissza egészen Söldenig. Eleinte jól kitaposott, de meredek ösvényt jártunk, majd a Gaislach-tó környékétől kényelmes turistaösvényben volt részünk. Ezen a szakaszon sűrűn esett az eső, de hamarosan kisütött a Nap, amelynek hatására Uzonka el is aludt. Az erdőben nagyon kényelmes turistaösvények találhatók és rengeteg menedékház, amelyek mellett egy-egy játszótér. Uzonka ki is próbálta mindegyiket.

Egy következő napon a Tiefenbach gleccserre kirándultunk. Autóbusz felvitt 2850 m magasra, majd onnan felvonó 3250 m-re. Csodálatos panorámában volt részünk, tűző napsütéssel. Uzonkának jó lett volna egy napszemüveg, mert szegényke alig tudta nyitva tartani a szemét. Na de ennyivel is okosabbak lettünk. Persze nem ültünk sokat ezen a helyen, inkább visszajöttünk és egy kényelmes erdei kirándulást iktattunk be a nap hátralevő részére. A Rettenbach völgyben található menedékháztól indultunk a Sonnblick felé. Ez egy kényelmes panoráma útvonal, menetközben lehet csodálni a háromezreseket. A Sonnblick menedékház mellett pihentünk, nem is akartunk innen nagyon elmenni, hiszen Uzonkánakegy hatalmas játszótér állott a rendelkezésére, amit ki is használt. Hochsöldenen keresztül a Gyopár (Edelweiss) menedékházat is meglátogattuk. Itt Uzonka játszótársra is lelt, az ottlakó tulajdonosok kislányának köszönhetően.
Tirol legnagyobb vízesését a Stuibenfallt is meglátogattuk. A 150 m magas vízesés mellett vasalt út is van kiépítve. Sajnos gyalogosan csak a második teraszig lehetett felmenni, nem tudtuk meg milyen okból. De ez is elég volt érezni távolról a hatalmas víztömeg erejét, hallani zaját. Felejthetetlen élményben volt részünk. A vízeséshez közel található az Ötzi Dorf, vagyis Ötzi falva. Ez egy szabadtéri múzeum, ahol nagyon aprólékosan bemutatják az 5000 éves embert. Ahogyan már sokan tudják, ebben a völgyben leltek rá, úgy 3200 m-en egy jégbefagyott ősemberre. Így lett Ötzi a neve. Lassan Uzonka is megtanulta. Próbálják felfedezni kilétét, mesterségét, még Ötzi utolsó vacsorája is ki volt tüntetve. Mindezeket megmosolyogtuk, aztán továbbálltunk. Mindenesetre nagyon érdekfeszítő kiállítást látogathat meg az arrajáró.

A Wildspitze (3772 m )- szóló

A terveim között szerepelt Tirol legmagasabb csúcsának megmászása is, vagyis a 3772 m magas Wildspitze. Erre az akcióra úgymond „kivettem egy szabad napot” a családtól és uzsgyé neki a hegynek. Egész nap tökéletes időben volt részem, ezzel gondom nem volt. Vent településről (1900 m) egy kis libegővel mentem fel a kiindulási pontomhoz. 2300 m-ről indultam reggel 9 órakor. Csípős hideg volt, a hőmérő alig 1 fokot mutatott. Ennek nagyon örvendtem, hiszen tudtam, hogy főleg az elején amikor teljes szusszal megyek, nem fogok elmelegedni. Alig néhány turista indult neki a hegynek, úgyhogy tömegről sem lehetett beszélni. A Breslauer menedékház felé vettem az irányt, teljes gőzzel haladtam, ahogyan a lábaim és a tüdőm bírták. Mivel nem tudhattam, hogy a későbbiekben mi vár rám, ezért gyors menetelésre kapcsoltam, kihasználva a könnyű terepet. Ennek köszönhetően hamar megérkeztem a Breslauerhez (2850 m / 9,50 h), de itt már senkit sem találtam. A házba nem mentem be, inkább a megállás nélküli továbbhaladást választottam. Persze amikor egy-egy alkalom adódott pár másodpercre megálltam fényképezni.
Hamarosan friss havat kezdtem taposni. A klasszikus utat választottam úgy felfele mint lefele, hiszen sok időm sem volt felfedező kirándulásra. A Mitterkarferner gleccsert követve eleinte egy szép tavat hagytam a hátam mögött majd találkoztam egy párossal, akikről később megtudtam, hogy nem voltak a csúcson. Minél fennebb haladva nőtt a hóréteg és emelkedett a hőmérséklet is. Na de ennek nem adtam nagy jelentőséget, csak akkor kezdtem menetközbeni gondolkodóba esni, amikor rájöttem, hogy nincs nálam a napszemüvegem. Ott maradt a panzióban. A havas terepen a tűző napon elég kellemetlen volt lefele nézni, inkább próbáltam a sziklás gerinceket követni a szememmel, ezáltal sötétebb árnyalatokat keresve. A a gleccseren jó hosszadalmasan kellett végigmenni, majd a végén ki kell mászni egy nyeregbe. Itt értem utol egy lengyel csapatot, amint másztak kifelé egy kábelekkel biztosított sziklán. Lassan haladtak, mivel végig biztosították magukat. Egy hátramaradt fiúval beszélgettem el, neki nem volt bátorsága továbbmenni, pedig eleget noszogattam. Tőle tudtam meg, hogy a másik kettő akiket láttam odalent az ők csapatjukban voltak és megfordultak rosszullét miatt. Kb. 200 m szintkülönbséget kellett kimászni a sziklás szakaszon. A kábeloknak köszönhetően könnyen le lehetett küzdeni az akadályt, semmiféle biztosításra nem volt szükség. A nyeregben aztán utolértem a fiúkat és ott kiderítettük, hogy a lengyelek és a magyarok jó barátok (3350 m / 12,00 h).

Ők megálltak pihenni, én nem engedtem meg magamnak ezt a luxust. Egy másik gleccsert kellett követnem egészen a csúcs aljáig. Itt már több csapattal találkoztam, akik a csúcsról tértek vissza. Mindenki fizetős túravezetőt választott a Breslauertől. Mosolyogtak is rendesen rám amikor láttak egyedül a gleccseren biztosítás és szemüveg nélkül. Én megállás nélkül mentem felfele jónéhány gleccserhasadékot kikerülve. A csúcs aljába érve még várt rám úgy 100 m sziklás gerincen való meredek mászás. Itt kezdtem érezni egy kis hegyibetegséget, biztosan a túlzott megerőltetés miatt és nem is ettem semmit aznap. Enyhébb szédülés fogott el, na de nem engedtem, hogy itt az utolsó 100 m-en kipurcantson. Inkább lassabbra fogtam a tempót, jobban odafigyeltem a lépéseimre. Az utolsó méterek voltak a legkitettebbek, de szerencsére jól átgondolva a helyzetemet, nem okoztak problémát. Aminek nagyon örvéndtem a csúcsra érkezés pillanatában senki nem volt odafent. (3772 m / 13,20 h). Csak néztem körbe-kereken mindenhol hegyek voltak, gleccserek és sziklák. Jóformán szinte egyiknek sem tudtam a nevét, de őszintén szólva nem is az érdekelt. Örvendtem, hogy itt lehettem és gyönyörködhettem a látványban.  Két német mászó jött fel utánam a csúcsra. Őket megkértem, hogy készítsenek rólam fotót.

Visszafele jövet pontosan a sziklás gerinc aljában találkoztam a lengyel haverokkal. Biztattam is rendesen, hogy még csak néhány méter és fent vannak. A lefele jövetel még gyorsabban ment. Épp arra kellett ügyeljek, nehogy valamelyik lyukba belelépjek, ezeket átszöktem. Majd megérkeztem ismét a nyeregbe, ahonnan következett a sziklán való ereszkedés. Persze a kábeleknek köszönhetően nem volt gond. A szédülésem is elmúlt, úgyhogy rendben éreztem magam. Lefele jövet a gleccseren egy osztrák fiatallal találkoztam (még a fogszabályzó a szájában volt). Ő nem tudott angolul, én nem tudtam németül, de érdeklődött a csúcs felől és valahogy elmagyaráztam az útvonalat.  Valahogy tudtára adtam, hogy igyekezzen, mert délután van.  Ő megköszönte és még közben visszapillantottam rá, lássam ahogyan halad. De meggyőződtem a gyors meneteléséről.

Visszatértem a Breslauerhez, ott megengedtem magamnak egy félórás pihenőt. Találkoztam magyarokkal, velük is elbeszélgettem. A csúcstámadások innen a menedékháztól indulnak, reggeliben és pihenten. Általában két nap a klasszikus menetidő. A pihenésem után elbúcsúztam a fiúktól és robogtam lefele a felvonóhoz. Itt már szinte szaladtam, a gravitáció jó hatással volt rám. Problémák nélkül érkeztem vissza és köszöntem az Úristennek ezt a szép napot (2300 m / 16,00 h).

A csúcsot meg lehet járni egy nap alatt is gyorsabb menéssel. Így megspórolhatjuk a menedékházi költségeket.

Hazafelé

Következett a búcsúzás az Ötz-völgytől és augusztus utolsó napján indultunk haza. Az 1600 km-es utat most 24 óra alatt autóztuk le. Uzonka ismét átaludta az éjszakát, aztán dél körül nyűgösebb kezdett lenni. Melindának köszönhető, hogy amennyire tudta elfoglalta, hogy az út utolsó kilométereit ne bőgve tegye meg.

Megjegyzések

Ajánlom mindenkinek, látogassa meg Ausztria e gyönyörű vidékét. Mindenki megtalálja a magának való helyet és szórakozásformát. Két év alatti gyerekkel külön élmény és kaland az egész üdülés, de nem kell félni, bele kell vágni. Itthonról ételt-italt ne vigyünk, hiszen ott is hazai árban megtalálunk mindent. Olyan szállást válasszunk (nyári szezonban), ahol az árban benne van az Ötztal kártya, hiszen rengeteg ingyenes létesítményt látogathatunk vele. Egyetlenegy negatívumot emelnék ki, éspedig az osztrák konyha az én szemszögemből nem ér fel az erdélyi konyhával. Egy becsületes levest nem tudnak főzni (vagy nem akarnak). Túl egészségesen esznek, én nem így szoktam meg. Persze ismétlem, ez az én véleményem. Egyébb minden tökéletes e gyönyörű országban.

Fotók:

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése