2015. július 27., hétfő

Bucsecs: Molnár Fogak-öve - Légpárkány, júl 25Szombaton öten indultunk a Busteniben található Alpin menedékháztól (900 m / 6,15 óra). Friss erőben jó iramot diktáltunk a Kostila-tisztás irányába, majd felfele a Szarvasok-völgyén. Már kora reggel nagy volt a hőség, rendesen jólesett amikor egy kis árnyékba érkeztünk. Rátalálunk a Molnár-övre és azon folytatjuk utunkat, elhagyva a turistaútat (1700 m / 8,15 h). Egyre szebb kilátásban van részünk, ahogyan fokozatosan emelkedünk a Molnár-gerinc irányába. Az ösvény alig látható, tehát sokan nem járnak errefelé, lehetséges ezért is rengeteg szebbnél-szebb havasi gyopárt csodálhattunk. Megérkezünk a Molnár-gerincre és pihenőt tartunk (2000 m / 9,15 – 9,30 h).

Innen a gerincen folytatjuk utunkat a Fogak irányába. Kezdetben egy jó meredek kaptató izzaszt meg bennünket, aztán átsétálunk az Éles gerincen és máris a Nagy Fog alatt találjuk magunkat. Ennek kimászását tervbe is vettük, úgyhogy gondolkozás nélkül kimásztunk rá. Gyönyörű kilátásban volt részünk erről a hegyes sziklacsúcsról minden irányban. Többet is elidőztünk itt, nem volt okunk a sietségre. Pihenés után visszajövünk és a Fogak-őve bejáratánál feltöltjük energiatartalékunkat (2100 m / 10,45 -11,30 h).

Itt elkezdjük a Bucsecs egyik legszebb övének a bejárását egy nagyon kényelmes ösvényen. Fejünk felett merészen emelkednek az égbe a hegyes sziklatornyok. Csodálatos látvány és felemelő érzés ilyen helyen sétálni mindenki számára, még ha nem is első alkalommal jár errefelé. Egészen a Mély-völgyig követjük az ösvényt, majd azon hirtelen egy nagyon erős kapaszkodó után visszamászunk a Molnár-gerincre. Még egy nagyobb emelkedőt kell leküzdenünk és az Omul-csúcson találjuk magunkat (2507 m / 13,00 – 13,45 h).

A hőség errefelé sem enyhült, annak ellenére, hogy ilyen magasan vagyunk. A menedékház környékén rengeteg a turista, sokan keresvén a hűvösebb időjárást. Na most ebbben rendesen csalódhattak. Terv szerint egyszerűen a Szarvasok-völgyén ereszkedtünk volna vissza Bustenibe. De mivel jó erőben voltunk és időnk is volt bőven, úgy határoztunk, hogy a Légpárkányon megyünk le.

Elhatározásunkat tett követte, így kezdtünk szaporán lépkedni a Kostila felé. Nagyon jó iramban haladtunk, közben ügyelve a rengeteg turistára akik főleg az Omul-menedékház felé igyekeztek. A gyors iramunknak köszönhetően viszonylag hamar elérjük a Kostilát, azt kikerüljük és rátalálunk a Gelepeanu-kémény felső kijáratához, amelyen kezdjük az ereszkedésünket (2450 m / 15,00 h). Hamar megy az ereszkedés, problémák nélkül. A Kostila-öv környékén találkozunk felfele mászó turistákkal akikkel röviden elbeszélgetünk. A Fehér-völgy gerincén ereszkedünk le a Légpárkányhoz, ahol sepsiszentgyörgyi csapattal találkozunk (2100 m / 15,40 – 16,15 h). Természetesen hosszasan elbeszélgetünk, viccelődünk. Majd búcsúzkodunk, hiszen ők felfele tartottak. Végigsétálunk a rövid Légpárkányon, aztán a másik végénél a kilátónál nekiláttunk enni. Közben nem győztünk betelni a látvánnyal amit a Caraiman tömbje és a Fehér-völgy fala nyújtott.

A pihenő után jó ütemben ereszkedünk eleinte a törpefenyők között, majd a sziklákon ahol láncok segítettek. Lejövünk a bozótos részen a Policandru-völgy felső felén, majd újabb láncos ereszkedő következik a Leshelyig (1900 m / 17,30 h). Az elkövetkező szakasz már erdőben történik, eleinte meredek ösvényen, majd egyre enyhülő és szélesedő turistaúton. Problémák nélkül, tele szép élményekkel érkezünk vissza Bustenibe (900 m / 18,45 h).

Fotók:

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése