2016. február 15., hétfő

Bucsecs: Malin-völgy haragos arca, feb 14

-szerencsés kimenetelű lavinabaleset- Február 14-én vasárnap reggel 6 órakor indultunk Busteniből, az Alpin menedékháztól. A csillagos égbolt és a kedvező időjárási előrejelzések bizakodóan hatottak ránk. 4-en voltunk: Zsuzsa és Béla Csíkból, Szeró és én Sepsiszentgyörgyről.

Fejlámpák fényénél nem túl gyorsan, de egyenletes iramban haladtunk a piros háromszög turistajelzésen. Nem is akartuk kifullasztani magunkat hiszen a hegység egyik leghosszabb sziklavölgyét vettük számításba kimászni. Természetesen nem először jártam le a völgyet mindenféle időszakban, tehát tudtam mivel jár. Kicsit aggodalomra adott okot az előző napok rendkívülien enyhe időjárás és az azelőtt való esti kb 20 centis havazás a felső régiókban. Itt lent jóformán hó sem volt, könyedén mentünk. A Kostila-tisztáson már kivirradt. Itt elhagyjuk a turistajelzést és nekiállunk egy meredek az erdőben. Egy mellékgerincre vezet ki ahonnan egy szűk kéményen keresztül ereszkedhetünk be a Malin-völgybe. Kikerülve ezáltal a völgy alsó és nagyon nehéz szakaszát. Egyre több hó volt, de kitörése nem okozott egyáltalán gondot. Már 8 órakor a mellékgerinc nyergében voltunk, előttünk a Malin-völgy. Itt Szeró kijelenti, hogy nem jön tovább, bokafájásra panaszkodva.

Rövid pihenőt tartottunk, majd leereszkedünk a jeges kéményen a Malin-völgybe. Hágóvasakkal problémák nélkül ment. A völgyben kb 1550 m magasan vagyunk és fél 9 az óra. Az idő még szép de a szél kezdi hozni a fellegeket. Igaz, ez még aggodalomra nem adott gondot. Ellenben a hó már itt sem tettszett nekem, hiszen jól bele lehetett süppedni.

Indulunk is felfele, az alsó szöktetőt jobbról kikerüljük egy hónyelven. Minél fennebb annál nagyobb a hó és az időjárás romlik. Felváltva kell törni a havat, nagyon kimerítő munka volt. Így haladunk másfél órán keresztül, amíg kiérünk kb 1900 m magasságban a Scorusilor-völgy kereszteződéséig. Itt már nagyon rossz az idő, rettenetesen fúj a szél,  a havat seperi az arcunkba, nem látni szinte semmit. Belátjuk, hogy nincs értelme kimenni a platóra, de még próbálkozunk picit fennebb hátha kedvezőbb hóviszonyokra találunk. Egy fenti sziklát nézünk ki célpontnak, addig megyünk, majd onnan visszajövünk. Itt már észrevesszük, hogy az alsó hórétegre kb 20 centis hó hullot az éjszaka. Nem volt jó jel.

Kb 2100 m magasan lehetünk, jó 300 m-el a plató alatt. 11 óra táján vagyunk. Zsuzsa megy elől, utána Béla, utoljára én. Lassan el is érjük a kinézett sziklát. Egymás után megyünk, majd fent Zsuzsa balra tér.  Alig tesz két-három lépést, el is szakadt a friss hó úgy10 m hosszan. Ez egyből le is vett minket a lábunkról és már csúsztunk is lefele. Szerencsére nem csúszunk nagy sebességgel így minden pillanatra emlékszünk. Kb 20-30 km per órás sebességgel haladhattunk. Kezem-lábam mozgatom, hogy minél jobban maradjak a hó felszínén. Ez sikerült is. Csúszás közben látom, hogy közeledek egy sziklához, reméltem az megállít. Hát nem állított meg csak inkább perdített rajtam és folytattam a csúszást. Szájam és az orrom kezdett megtelni hóval, sűrgösen kezdtem kiköpni. Levegő után kellett kapkodni, ami nem volt kellemes. A bal kezemet igyekeztem a szájam előtt tartani, hogy majd ha megállok, tudjak légüres teret kaparni. Végre megállok, de ekkor már mozdulni nem lehetett. Csak épp a balkezemet csuklóból, amivel ki tudtam kaparni a havat az arcom elől és levegőhöz jutottam. Sőt a külvilágot is megláttam, úgyhogy nyugodt voltam. A bal lábam látszott ki a hóból. Ekkor már meg is jelent Béla mellettem és kiszabadított a hóból. Hálás köszönet érte. Soha nem esett ilyen jól a levegő mint most. Látom Zsuzsa is rendben van, így nagyon megkönnyebbültünk. Rögtön, gondolkozás nélkül megkezdtük a visszafele ereszkedést.

Szerencsére egyikünk sem esett pánikba, nem is féltünk és ami fontos tudtuk mit kell csinálni ebben az esetben. Az eset nagyon feldobott minket egész végig igen nagy jókedvvel ereszkedtünk. Hamar vissza is térünk az erdőbe, majd Bustenibe.

Hibáztam amikor a Scorusilor-völgy eltérőjétől folytattuk felfele az utat. Itt már lehetett látni a fokozott lavinaveszélyes terepet. Ez tanulság számunkra, az elkövetkezőkben jóval hamarabb döntünk a visszafordulás mellett.

Fotók: 


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése