2017. március 5., vasárnap

Cecele, márc 42017 március 4-én szombaton, egy gyönyörű tavaszi reggelen 27-en gyűltünk össze Bálványosfürdőn (750 m / 7,45 h). Egymás köszöntgetése után a település házai között indultunk útnak. Rövidebb pihenőt tartottunk az Ibolya-forrásnál, ahol az alig-alig csörgedező borvizet kóstolgattuk. A forrástól hamarosan a túránk úgymond legnehezebb szakasza következett, éspedig a várhoz való kikapaszkodás. Természetesen semmi problémát nem okozhatott, hiszen lassú tempóban haladtunk. Fent a vár romos falai gyönyörű reggeli napfényben kapott megvilágítást. Fel is másztunk minden zeg-zugába, élveztük a lábunk alatt elterülő tájat (1000 m / 8,15 – 9,00 h). Főleg a Bodoki-havasok északi része pompázott előttünk, a legmagasabb pontjával – a Kőmögével. Meg is reggeliztünk ezen a helyen, közben egymással elbeszélgettünk. Jó volt régnemlátott barátokkal együtt lenni.   

Ezek után a Vár-gerincen indultunk észak irányba. Nagyon kellemes időben volt részünk, a Nap sugarai egyre jobban melegítettek. A mellékgerinc enyhén vezet felfelé. Egy friss erdőírtáson is végigmentünk, szerencsére nem kellett kidöntött fákon mászkálni. Hamarosan elértük a Szent Anna-tó felé a letérőt. Mi pontosan ellenkező irányban, vagyis kelet felé mentünk. A Közbércre való felmászás után máris előttünk kirajzolódott a Cecele. Addig még egy nyereg választott el bennünket.

Fent a tetőn gyönyörű kilátásban volt részünk. A Nagyhagymástól a Fogaras-havasokig szinte minden látszott. A Hargita a déli gerincétől fel a Madarasi-csúcsig teljes egészében pompázott. Csúcsfotót készítettünk, majd egy kicsit lennebb húzódtunk falatozni (1173 m / 11,15 – 12,20 h). Még ültünk volna többet is, csak a napsütés ellenére sem volt valami meleg. Persze ehhez teljes mértékben hozzájárult egy gyengébb szélfuvallat is.

Visszafele ugyanazon az úton jöttünk. Sikerült fotózni a tavasz első hírnökét, a hóvirágot. Visszatérve a Közbérc alá néhány társunk egy kis kitérővel tértek vissza Bálványosfürdőre, ők a Büdös-hegy felé mentek. Mi szépen visszaereszkedtünk a Vár-gerincen. A napsugarak hatására a fagyos föld kezdett megengedni és sáros terepen kellett elővigyázatosan haladni. A várhoz nem mentünk vissza, hanem egy kényelmesebb ereszkedővel érkeztünk vissza az Ibolya-forráshoz. Onnan már csak egy kis séta választott el a túra végéig (750 m / 13,30 h).

Jó szokás szerint egy-egy pohár ital mellett még elbeszélgettünk, majd hazafelé vettük utunkat. Mi még megnéztük az Apor-lányok feredőjét, amelyet a tavaly ujítottak fel. Egy szép kikapcsolódást ígér bárki számára, aki itt tervezi eltölteni a napját.

Köszönettel tartozom mindenkinek akik eljöttek a sétakirándulásra. Jó volt ismét együtt lenni és reméljük, hogy a továbbiakban is gyakran találkozunk.

Fotók:

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése