2018. április 16., hétfő

Kisbakancs-túra a Vargyasi szorosban, ápr 15


Csodálatos tavaszi napnak néztünk elébe 2018 április 15-én vasárnap. De még csodálatosabb volt a társaság, hiszen 166-an tiszteltek meg jelenlétükkel e kiránduláson. E népes társaság között 70 gyerek volt. Ezen kívül még egy kutyus is velünk tartott. Enyhén fogalmazva még álmodni sem mertem volna, hogy ilyen népes csoporttal fogunk valaha is kirándulni, de most megtörtént. Azt már írnom sem kellene, hogy megdőlt az eddigi Kisbakancs-történelemben a létszámrekord. Még egy jóforma tábornak is beillett volna, amikor a Hidegaszó- és Vargyas-pataka összeömlésénél találkozott az egész társaság. Hát öröm volt nézni, ugyanakkor kezdtem gyanakodni a túra útvonalának teljes lejárásának sikerében. De szerencsére nagyon sok segítőkész ember egyből felajánlotta segítségét, így belevágtunk.

Tehát a fent megjegyzett patakok összefolyásától indultunk (600 m / 11,00 h). A Kőalja-tisztás megtelt a népes társasággal és nagy meglepetésre együtt is sikerült menni. Lemaradva senki nem volt. Természetesen amikor a Vargyas-patak szélén sétáltunk, akkor kígyózó sor alakult ki, de másképp nem is lehetett volna. Jól haladtunk, ennek köszönhetően hamar megérkeztünk az Orbán Balázs-barlang szájához. Mielőtt felmentünk volna, egy sziklamászó párost is megcsodáltunk, ahogyan araszoltak felfele a meredek sziklafalon. Bementünk a barlang előterébe, ahol igyekeztem elmondani lehetőleg mindenkinek a Csala-tornya mondáját (650 m / 12,00-12,20 h). Persze a nagy társaság nem lehetett idefent egyszerre, hiszen be sem fértünk volna az amúgy méretes barlanszájba. Lefele menet egy szerencsés kimenetelű baleset is történt, egy kisgyerek – Sanyika – a vaslépcsőn gondolom nem előkelő figyelemmel ereszkedett és ennek eredményeképpen jó hosszasan bukdácsolt. Szerencsére egy ijedtséggel megúszta. De nem csak ő ijedt meg hanem én is, ezért minden családnak külön felhívtam a figyelmét az elővigyázatosságra, főleg az elkövetkező útszakaszon.

Tovább mentünk és a Pionírok-ösvényén felkapaszkodtunk a Kőmezőre. Útközben csodálatos rálátásunk volt az alattunk levő gyorssodrású patakra. Maximálisan odafigyeltünk lehetőleg mindenkire. A keskeny ösvényen hosszasan elnyúlt a társaság, de időben csak alig 20 perc telt el amíg az utolsó személy is felért. A segítő személyek és én is igyekeztünk eközben előre-hátra menni, hogy megbizonyosodjunk mindenki rendben van. Végre felért az egész csapat a Kőmezőre, ahol a várva-várt pihenőt is megtartottuk (800 m / 13,00 – 14,15 h).

Leültünk enni, a gyerekek ezen hamar túltették magukat, inkább elmentek játszadozni. Ennek főképpen örültünk. Volt aki frizbizett, mások egyszerűen futkároztak, egy elpusztult kígyót is meg lehetett figyelni, de volt aki inkább aludt vagy napozott.

Csodálatosan telt a pihenőóra, de aztán menni kellett, mert még egy jó kapaszkodó előttünk volt. Először megnéztük a Tatár-kápolna romjait, majd megkezdtük a meredek kapaszkodót sziklás terepen a Mál-tető felé. A sziklákon jobban lehetett haladni, de aztán következett egy bokrosabb szakasz is, amely jelentősen nehezítette előrehaladásunkat. Na de a Kisbakancsosok nem hátrálnak meg, úgyhogy a jó harcias küzdelmünknek győzelem volt a vége, pontosan a Mál-tetőn a székely zászló alatt (930 m / 15,15 – 15,45 h). Szép kilátásunk volt főleg a Dél Hargita gerincére és természetesen az alattunk levő Vargyas völgyére.

Megkezdtük az ereszkedést a végcélunk felé. Úgy döntöttünk, hogy a kényelmesebb de egy picit hosszabb útszakaszt választunk lefele menet. A rövidebb nagyon meredek és bokros lett volna, az utóbbiból elegünk volt. Tehát kényelmes, széles erdei ösvényen ereszkedtünk le a Vargyas-patak mellé. Útközben rengeteg medvenyomot lehetett tanulmányozni. A patak mellett bevártunk mindenkit és egy csoportképre össze is gyűjtöttük a társaságot. Innen az autóink alig 5 perces sétára voltak, ígyhát következett az elbúcsúzás pillanata (600 m / 17,30 h).

Elsősorban köszönetet szeretnék mondani az Elveszett Világ Természetvédelmi-, Turista és Barlangász Egyesületnek az útmutatásokat. Köszönöm azoknak a személyeknek, akik végig segítettek a túra lebonyolításában, éspedig Palikának, Gergőnek, Zolinak, Júliának és Attilának a nehéz sepregető szerep elvállalásában, ezen kívül Jancsó Zsoltnak, Finta Tihamérnak és Fekete Mihálynak (Szamuráj) akik még pluszban odafigyeltek a társaságra. Köszönöm a vargyasi Szász Ferenc (Joe) barátomnak, aki elől segített be az útvonalon. Természetesen köszönöm mindenkinek akik eljöttetek, hiszen különös élmény volt ekkora csapattal ilyen szép napon és szép útvonalon kirándulni.

Fotók itt

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése