2018. október 30., kedd

Kisbakancs-túra Fundáta környékén, okt 28


2018 október 28 vasárnap szokatlanul meleg időjárásba érkeztünk az 1300 m magasan fekvő Fundáta község központjába. Inkább augusztus végi hőmérsékletet mértünk október végén, ami nagyon különleges főleg erre a térségre. Gondolom nagy mértékben ennek is köszönhető, hogy ismét nagyszámú résztvevő tisztelt meg a kiránduláson. 136 személy vett részt, ebből 65 gyerek. Velünk tartott még 5 kedves kutyus is.

Délelőtt 10 órára a megbeszélt időre nagyjából mindenki meg is jelent, amit itt helyben meg is köszönök. A polgármesteri hivatal előtti kis téren nem is fért el az összes autó, szerencsére az út széle megengedte a parkolást. Elsétáltunk a közelben levő útmutató tábláig, ahol igyekeztem elmondani az egybegyűlteknek a szokásos köszöntőt és ismertetőt. 9 ökoturisztikai útvonal van a térségben, mi a 2-es számút szándékoztunk lejárni, amely piros emberkével van jelölve.

Keskeny aszfaltos utat követtünk enyhén felfele. Különben az egész kirándulás alatt nagyon kevés szintkülönbséget kellett leküzdeni, amely nagyon megkönnyítette a haladásunkat. Szép, gondozott gazdaságok mellett mendegéltünk, itt-ott csendesen legelésző teheneket figyeltünk meg. Kiértünk a helyi iskola melletti napsütötte dombra, ahol leállítottuk a társaságot egy tízórai elfogyasztása érdekében. Evés közben csodálhattuk a Bucsecs nyugati oldalát, amely pontosan előttünk terült el.

Pihenő után folytattuk utunkat az aszfalton. A nagy csapat teljesen elfoglalta a keskeny úttestet, a jövő-menő autók sofőrjei nagyon elővigyázatosan kellett vezessenek a nekik sűrűn integető gyerekek között. Na de hamarosan meg is szabadultunk az aszfaltos úttól amelyet kényelmes erdei út váltot fel. Itt már kedvünkre sétálhattunk gond nélkül. Szintén mintagazdaságok mellett haladtunk, figyelmünket lekötötte egy kedves ló, amely nagyon szelíden engedte, hogy megsimogassuk.

Utunk néha széles tisztásokon vezetett és ez nagyon kedvezett a kilátásunknak. A Bucsecs és a Királykő hegységekre bámulhattunk utunk során. Megérkezve a „Cheile Gradistei” sportkomplexum mellé, átszelve a biatlon pályát, egy játszóteret és annak környékét foglaltunk el teljes mértékben. A másfél órás „pihenő” alatt a gyerekek hatalmas energiával vetették fel magukat különböző játékszerekre. Főleg a két körhinta volt a legnépszerűbb, amely szinte meg sem állt. A szomszédségban levő focipályán is rúgták a bőrt a fiúk. Természetesen a hinták, a csúszdák sem maradtak üresen, a Kisbakancs-társadalom mindent elfoglalt. A szülők sokszor alig tudták gyerekeiket egy evésszünetre hívni, utána folytatódott a játék.

Az aktív pihenő után folytattuk utunkat tovább. Visszamentünk az útvonalunkhoz a biatlon pályán keresztül és egy csoportképet készítettünk rögtön, hiszen együtt volt a csapat. Az utolsó 3 km már elég fárasztó volt főleg a legkisebbeknek, nem is csodálkozom, mivel nagyon kiadtak mindent saját magukból. Az autóknál következett a búcsúzkodás ideje, amellyel pontot is tettünk e csodálatos nap végére.

Köszönöm mindenkinek, hogy részt vettetek e kiránduláson és együtt lehettünk e szuper napon. Külön köszönet Melkuhn Andrea Gizellának, aki elvállalta a hátvéd szerepet.

Fotók itt

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése