2019. június 24., hétfő

VI. Kisbakancs-minitábor Négyfalu, jún 22-23


Már a tavaly késő ősszel megszületett e minitábor helyszínének kialakítása. Szász Ágnes – a brassói EKE oszlopos tagjának – fejéből pattant ki az ötlet, hogy Négyfalu határában szervezzük meg az eseményt. Segítsége ajánlását kitörő örömmel fogadtam, hiszen már régóta ismerem személyét és különleges szervezési munkáját. A minitábor közeledtével dr. Kovács Lehel István, az országos EKE elnöke is mellénk állt és a munkájának köszönhetően egy igen érdekes programot állíthattunk össze. Már itt az elején köszönjük mindkettőjüknek a kisbakancsosok nevében a szakszerű hozzáállást.

2019 június 22-én szombaton reggel gyülekeztünk Négyfaluban a Malom utca elején. Itt verődött össze a 61 fős csapatunk, amelyből 30 gyerek volt. Együttesen autóztunk fel a település határában levő Piatra Netedă panzióhoz, ahol eseményünket terveztük megtartani. Elfoglalták szálláshelyüket a házban lakók, illetve a többiekre a sátorhúzás várt. Közben megreggeliztünk saját csomagunkból és készültünk a program megkezdésére. Időjárásunk velünk tartott, azonban az előző napok esőzései és az előrejelzések arra utaltak, hogy készüljünk fel ebből a szempontból.

Túravezetőink már vártak ránk a panzió előtt. Regman Zsuzsa, Regman David, Szász Ágnes és Makk Barbara a brassói EKE túravezetői vigyáztak ránk kellő odafigyeléssel utunk során. Még indulás előtt dr. Kovács Lehel István tartott egy köszöntőt és helyismertetőt. Kényelmes úton indultunk a csernátfalusi Háttető irányába. Széles erdei úton inkább a fülledt meleggel kellett megküzdeni mindannyiunknak. Az útközben talált fák árnyékai valóságos felfrissülést idéztek elő. A csernátfalusi Háttetőnél egy hatalma fa árnyékában ültünk le pihenni. Regman Zsuzsa túravezetőnk széles körű helyismertetőt tartott, a környék foldrajzi érdekességeiről hallhattunk értékes információkat.

Pihenő után a Bivalylegelő érintésével ereszkedtünk le Négyfaluba a Barcasági Csángó Alapítvány udvarára, ahol pontosan a Hagyományos Népi Mesterségek bemutatása zajlott. Csapatunk valósággal megtöltötte a helyszínt, remélhetőleg a szervezők örömére. Főleg gyerekeknek tartott eseményen többféle mesterséget kipróbálhattak a kisbakancsosok szüleikkel együtt. Kint az udvaron a faragás művészetét gyakorolhattuk és a kosárfonás rejtelmeibe is bepillanthattunk. Odabent a teremben mézeskalács diszítés, bútorfestés, makramé készítés, edényfestés, szövés zajlott. Jóformán mindenki a hozzá közelebb álló művészetet kiválasztotta és hazavihető dolgokat készítettek.

Közben kövér felhők gyülekeztek főleg Brassó irányában, szerencsére minket megkímélt, egyáltalán nem kaptunk az égi áldásból a visszaindulásunk előtt. A táborunkhoz a Pancsón keresztül mentünk vissza egy keskeny erdei ösvényen, amely pontosan nagyon jól védett a fülledt meleg ellen.
Idejében, pontosan a vacsora kiírása előtt érkeztünk vissza. Házigazdáink nagyon finom húsos tokányt készítettek puliszkával. A munka és a túrázás után igen jó étvággyal fogyasztottunk el mindent. Közben egy rövidlejáratú eső is beleszólt az életünkbe, de ez már annyira nem érdekelt bennünket. Az est utolsó fénypontja a táncház volt. Akinek kedve tartotta pöröghetett, foroghatott, tánclépéseket, énekeket tanulhatott, dalolhatott.

Vasárnap reggel egy vékony ködfátyol ült Brassó városára, aki korábban kelt annak csodálatos látványban volt része. Nem kellett siessünk, hiszen a hidegtálas reggelinket fél tízkor adták házigazdáink. Evés után dr. Kovács Lehel István vezetésével a Hétforráshoz és a türkösi Háttetőre látogattunk ki. Túravezetőnk mindenhol értékes információval látott el bennünket, megcsodálhattuk azt a hatalmas sima sziklakövet is, amelyről a panziónk kapta nevét. Visszatérve a házhoz, a gyerekek valósággal lerohamozták a fagyishűtőszekrényt. Természetesen nemcsak nekik, hanem nekünk felnőtteknek is jólesett a hideg finomság a túra után. Következett a sátorbontás és egy gyors csoportfotó, hiszen vészjósló fekete fellegek kerültek a fejünk fölé. Tisztán lehetett látni, hogy nem kerül most már ki a zuhé. Percek alatt leszakadt az ég, de már bentről követtük a panzió étterméből az erőteljes záport. Nagyon szerencséseknek könyveltük el magunkat, ahogyan időjárásunk bánt velünk e hétvége alatt.

Finom babgulyásos ebéddel zártuk a kisbakancs minitáborunk hatodik részét. Szerre elbúcsúztunk egymástól, jó utat kívánva mindenki hazafelé vette az irányt.

Köszönöm szépen mindenki részvételét. Most is mint mindig egy csodálatos csapattal tölthettünk minőségi időt, nagyon jól érezve magunkat. Köszönjük a brassói EKE túravezetőinek a szép élményeket és köszönjük a Duna TV stábjának eseményünk megörökítését. Találkozzunk a jovő évi minitáborunk helyszínén is, amelyet Udvarhelyszéken szeretnénk megrendezni.

Fotók itt

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése