2022. november 20., vasárnap

Kisbakancs-túra a Kakukk hegyen, nov 19

Dél Hargita legmagasabb hegyét céloztuk meg ez alkalommal a kisbakancs-csapattal, 2022 november 19-én szombaton. Vad tájakon, de kényelmes úton haladtunk, medveetető közelében és vadcsapásokat keresztezve értük el célunkat. Az időjárás megkegyelmezett a csapadéktól, azonban a felső régiókban ködöt találtunk és hideg szelet. De bátran állta a 29 fős csapat – ebből 9 gyerek – az időjárás viszontagságait és sikeresen teljesítette a nap feladatait.

Csíkszentimrén találkoztunk mindannyian, majd még 7 km-t autóztunk tökéletes minőségű makadám úton, egészen a Vermed patakáig (840 m / 8,20 h). Rövid köszöntő és tájismertető után kényelmes erdei úton indultunk a Kakukk-hegy felé, kék háromszög jelzésen. Röviddel az indulásunk után máris kellemes meglepetésbe botlottunk. Egy fajdkakas sétált előttünk az úton, egyáltalán nem zavartatva magát. Épp amikor a gyerekek már-már próbálták ölbe venni, akkor szállt fel az első fára, kitéve magát fotózkodásra. Nagyon érdekes élmény volt mindenki számára. Utunk a Verrmed patakát elhagyta és az Almás patakot keresztezte, majd egy mellékgerincre vezetett fel. Óriási fenyőerdőben gyalogoltunk, később egy korábbi fakitermelés után beültetett fiatal fenyőerdő szélén haladtunk előre és egyre fennebb. Rengeteg vadcsapást kereszteztünk, ez bizonyította, hogy az erdő lakói gyakran járnak errefelé. Egy ködös tisztáson ismét fajdkakast láttunk felröppenni a földről, de ez már jelentős távolságra volt tőlünk. Kiértünk a Szentsimoni Nagygödör szélére, ahol a Nap éppen-éppen át tudta halványan törni sugarait a vastag ködön. Ez azonban nem volt elegendő, hogy felmelegítsen, hiszen a szél egyre erősödött és annak hidege rendesen átjárt bennünket. A kráter tetején folyamatos emelkedővel értük el a túránk legmagasabb pontját, a Kőhíd tetejét, amely a maga 1551 méterével alig marad el a Kakukk-hegy csúcsának magasságától. Egy rövid ereszkedő után elértük a Hargita-hegység főgerincének jelzését, a kék sávot. Innen egy pár lépés választott el célunkig, a Kakukk hegyi menedékhelyig (1490 m / 11,30 – 12,30 h).

Pontosan itt értük utol a Csíkszéki EKE kirándulóit, akik Büdösfürdőről indulva érkeztek ide. Ők a csúcsra is kigyalogoltak, ezért csak néhány túrázóval találkoztunk. De pihenésünk és falatozásunk alatt elbeszélgettünk a veterán Dénessel, aki bevárta saját csapatát a házikóban. Szerettünk volna egy nagy találkozásban örömöt lelni, de a hideg miatt egy óránál többet nem várhattunk. Csoportkép készítése után elindultunk vissza ugyanazon az úton melyen feljöttünk. Utolsóként indulva volt szerencsém találkozni a csíki csapat egy részével, akik épp akkor érkeztek vissza a menedékhelyhez. Gyorsan üdvözöltük őket és jólesett egy rövid beszélgetés erejéig találkozni. Aztán gyorsan siettünk a mi csapatunk után, akik a hideg és a szél miatt rettenetes sebességbe kapcsoltak. Pont a Kőhíd tetején a Nagygödör kráter szélén értük utol, ahonnan folyamatosan ereszkedtünk. Lennebb a felhőplafon alatt egészen Csíkszeredáig beláttunk, a napsugarak gyönyörűen megvilágították az Alcsíki medencét. Közeledvén az adventi ünnepekhez, néhány fenyőágat is gyűjtöttünk a koszorúk elkészítéséhez, amelyekről büszkén dicsekedhetünk, hogy a Kakukk hegyről vannak. Gyors iramunknak és a kényelmes útnak köszönhetően, hamar visszaértünk autóinkhoz (840 m / 14,40 h). Ezt követően le kellett mosnunk a sarat magunkról és főleg a gyerekekről, hiszen a túránk véget ért, de a programunk nem.

Visszaautóztunk Csíkszentimrére, ahol meglátogattuk a Krausz kézműves csokoládégyár műhelyét. A tulajdonos készségesen bemutatta kis üzemét, betekintést nyertünk a csokigyártás folyamatába, közben kóstolgattunk kedvünkre több fajta csokoládét, csokis mazsolát, de még kakaómagot is. A gyerekek energiájukat sikeresen feltöltötték jelentős mennyiségű csokoládé bevitellel.

Köszönöm mindenkinek a részvételt! Bátor kisbakancsosoknak tekinthetitek magatokat, hiszen helytálltatok a vadonban és bírtátok a barátságtalan időjárást. Hasonló élményekkel még fogunk találkozni!

Fotók itt

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése