2017. december 4., hétfő

Nagy Piliske-túra, dec 32017 december 3-án vasárnap 28-an gyűltünk össze a tusnádfürdői vasútállomás mellett. A Csíkszéki EKE turistái is megtiszteltek jelenlétükkel. Borongós volt az idő, napsütésbe nem igazán reménykedtünk, sőt az előrejelzések későbbre havazást ígértek. Sajnos abból a havazásból jókora zápor lett pontosan délben.

Indultunk tehát a vasútállomás mellől a Nagy Sólyomkő irányába (600 m / 8,20 h). Épp az indulás után egy utcával hamarabb tértünk le balra pontosan az Olt-folyó medre mellett. Ennek egy picit megittuk a levét, mivel a Sólyomkő alatt kanyarodó erdei úthoz későbbiekben fel kellett kapaszkodnunk egy sűrű erdőben. Végre aztán megvolt az utunk és hamarosan elértük az ösvényt is, amely kényelmes szerpentinek segítségével felvezetett a Nagy Sólyomkő tetejére (820 m / 10,00 – 10,30 h). Tusnádfürdőre szép kilátásunk volt, de a Csomád-hegység teteje felhőbe takarózott. Itt felkértük Tőke Dénes barátunkat - a Csíkszéki EKE tagját - egy helyismertetőre. Csodálatos szónoklatát a társaság valóságosan „itta”  a szavait. Többek között a Hargita- és a Csomád hegységek eredetéről esett szó.

E valóságos geológia óra után indultunk a Sólyomkő gerincén felfele, jelzetlen ösvényen. Eleinte meredekebb kapaszkodóban volt részünk, majd a főgerinchez közeledve egyre enyhült az emelkedő. Elértük a Hargita főgerinc útját, amely kék sávval van jelölve. Innen egy kényelmes séta után érkeztünk a Nagy Piliske alatti vadászházhoz (1250 m / 11,30 – 12,30 h). Tűzgyújtás és különböző finomságok sütögetése következett. Szerencsére sikerült megsütni az ennivalókat, hiszen rögtön utána a beígért havazás helyett kezdett zuhogni az eső. Sajnos ez igen lerövidítette az ottlétünket, pakoltunk is össze és egy esős-füstös csoportkép után indultunk is lefele.

A kék kereszt jelzésen, a Bánya-patak völgyében, kényelmesen jutottunk le Tusnádfürdőre (600 m / 14,00 h). Jóval hamarabb leértünk mint amire számítottunk, sajnos nem engedte meg eléggé az időjárás az egymással való bővebb beszélgetéseket. Így aztán szépen elbúcsúzkodtunk egymástól és hazamentünk.

Köszönöm szépen e csodálatos társaságnak, hogy együtt lehettünk.

Fotók:

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése