2017. szeptember 25., hétfő

Kisbakancs-túra a Vadasra, szept 242017 szeptember 24-én vasárnap, Kisbakancs-túrát szerveztünk a Baróti-hegység központi részében. A Kisbakancs-történelemben ez a kirándulás volt a leghosszabb útvonalú, a maga 26 kilométerével.

24-en gyűltünk össze Sugásfürdőn, ebből 12 gyerek volt. Az esős időszakok után erre a napra szárazabb időt jósoltak, ami szerencsére be is vált. Hűvös reggelen indultunk a borvízforrástól Árkos irányába az erdőkitermelő úton (750 m / 8,50 h). Különben ezt az erdőkitermelő utat követtük jó 10 km-en keresztül egyik völgyből a másikba át. Nagyon kényelmes útszakaszban volt részünk, csodálatos lombhullató erdőben. Az erdei út vége felé természetesen már vártuk, hogy valami tisztásra is kiérjünk, kilátásra vágyva. Hamarosan ez meg is történt, Árkos fölé értünk, ahonnan a Bodoki-havas gerince szépen látszott. Egy rövid pihenő után immár napsütésben irányt változtattunk és a Vadas felé gyalogoltunk. Közben visszapillantva láthattuk az Alsó Háromszéki-medencét és Sepsiszentgyörgy tömbházait. A Vadashoz közeledve a társaság kezdett megéhezni, jogosan, hiszen már a délidő elmúlt. Meg is érkeztünk a Vadas fenyőfái alá 14 km után az indulás pillanatától (950 m / 13,15 – 14,30 h). Tüzet gyújtottunk, különböző finomságokat sütöttünk és pihentünk. A gyerekek természetesen a tűz körül játszadozva töltötték idejüket.

Lassan elérkezett az indulás ideje, hiszen még hosszú út várt ránk Sugásfürdőig. A kék sáv gerincjelzést követtük, nagyon laza útszakaszon. Itt a pihenésnek is köszönhetően lényegesen gyorsabban haladtunk, mint a felfele jövetelkor. Aztán a Benkő-tisztás környékén, ahol túlléptük a 20 km-es távolságot, kezdtünk gyakrabban rövid pihenőket beiktatni a gyerekek miatt. Ezek a pihenők kb. 10 percet tartottak de elég volt feltöltődni. Aztán a Benkő-tisztás végén ismét bejöttünk az erdőbe, majd a Havad mellett elsétálva hamarosan a Gyertyános-kútnál olthattuk szomjainkat. Itt szomorúan állapítottuk meg egy teljes erdőrész kivágását, amely teljesen átváltoztatta a tájat. A forrástól már csak néhány lépés volt a Görgő csúcsáig, a kirándulásunk legmagasabb pontjáig (1017 m). Aztán következett az ereszkedés a sípályán lefele egészen Sugásfürdőig, ahol 26 km után pontot tettünk e kirándulás végére (750 m / 17,40 h).

Gratulálni szeretnék az egész csapatnak a kimagasló teljesítményért! A gyerekek külön kitüntetést érdemelnek, hiszen példásan, igazi turistaként küzdték le a hosszú távot.  Nemcsak nagyobb gyerekek voltak, hanem 5-6-7 évesek is, akik szintén ámulatra méltóan gyalogoltak. Megemlíteném a legfiatalabb túrázót az 5 éves Annát, aki a túra végén jókedvűen még énekelt is. Persze azért látszott a fáradtság a szemeiken minden gyereknek, de Sugásfürdőre beérve még belefért felmászni a hókotró gépre. Igazi teljesítménytúrázó társasággal töltöttünk egy szép napot!

Fotók:

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése