2017. április 23., vasárnap

Télies tavasz a Keresztényhavason, ápr 222017 április 22-én, szombaton reggel öten indultunk a Brassó végében található Salamonkőtől (650 m / 8,50 h). Csodaszép időnk volt, de az elmúlt napok heves havazása rányomta bélyegét a hegyekre és nemcsak. Már az autóparkolóban épp előttünk dőlt ki egy kb.20 m-es fenyőfa gyökerestül, a hó súlya miatt. Az indulásnál pontosan olyan volt, mintha januárban lettünk volna. 30-40 cm-es porhó és negatív hőmérséklet. A Salamonkő sziklákig egy erdőkitermelő úton mentünk, majd a sárga sáv turistajelzés bevezetett az erdőbe. Itt természetesen semmi nyom nem volt, nekünk kellett kitörni. Itt az elején nem is volt probléma, viszonylag jól lehetett haladni. Majd egyre fennebb már térdig gázoltunk a hóban és 10 óra után amikor jelentősen felmelegedett már comközépig is belesüppedtünk az immár vizes hóban. Nagyon nehezen ment a hótörés, jelentősen lelassultunk. A Drester-tisztásig szinte 4 órát küzdöttünk a nagy hóban (1305 m  / 12,30 h).

Itt azonban megváltozott a helyzet. Mivel a brassói maraton rendezvény résztvevői egy másik útvonalon jöttek a tisztásra, majd ugyanarra tartottak mint mi, így gyönyörű kitaposott ösvényt készítettek számunkra. Hát ez nagyon jól jött és jelentősen megkönnyebbült az előrehaladásunk. Mintha mozgólépcsőn lettem volna a nagy hótaposás után. Most már gondok nélkül felértünk a Nagy Krukk alá, majd innen a Ruja-tisztás egy futamodás volt (1550 m / 13,45 h).

Eléggé előrehaladott volt már az idő, késő délutánra haza kellett érnünk. Ezért nem mentünk fel a Römer menedékházig, hanem a Vörös-úton a sípályán lejöttünk Brassó Pojanába. (1050 m / 14,30 h). Április vége ellenére nagyon jó kondíciók között űzhették kedvenc sportjukat a sízők és hódeszkások. Itt aztán átadtuk magunkat a lustálkodásnak, annyira, hogy busszal jöttünk vissza Brassóba. Persze egy jólmegérdemelt finom leves után.

Igazi szép napnak tehettünk pontot a végére. Köszönet érte a lelkes kis csapatnak akik eljöttek velem.

Fotók:

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése