2017. május 29., hétfő

Jubileumi túra a Bucsecsben, máj 27-282017 május 27-én szombaton reggel 14-en gyűltünk össze a sepsiszentgyörgyi vasútállomáson. Majd később még két személlyel gyarapodott a társaságunk, így 16-ra bővültünk. A kétnapos túra célja ugyanazon útvonal bejárása mint 25 évvel ezelőtt, amikor beiratkoztam a háromszéki EKÉ-be és részt vettem akkoriban az első túrán az egyesületen belül. Természetesen a hegyhez való utazás is retró stílusban történt, éspedig vonattal ugyanúgy mint akkor.

Predeálról indultunk baróti, kézdivásárhelyi és sepsiszentgyörgyi túratársakkal (1000 m / 6,50 h). Egy 6 km-es gyaloglás következett Paraul Rece felé a műúton. Ez könnyedén és gyorsan ment a friss erőnek köszönhetően. Letértünk a műútról és a Dihám menedékház felé tartottunk, eleinte egy köves erdei úton, majd egyre sárosabb turistaúton. Na de gondok nélkül érkeztünk meg az előbb említett menedékházba, ahol bent kellemes meleg fogadott (1350 m / 9,15 – 10-30 h). Reggeliztünk, pihentünk és élveztük a ház kényelmét.

A menedékháztól a Forrásrét (Poiana Izvoarelor) menedékház irányába indultunk. E két épület között nagyon kopott jelzéseket találtunk. Erőss kaptatóval indultunk neki a hegynek, majd egy erdei úton folytattuk. Jelzések hiányában egy picit hamarabb tértünk le erről, de nem okozott semmi problémát, mert a későbbiekben megtaláltuk a rendes turistautat. Egy tisztásról gyönyörűen látszott a Bucsecs keleti része, felhővel a tetején és napsütötte oldalával. Megérkeztünk a Forrásréti-menedékházhoz, ahová nem mentünk be (1450 m / 11,30 h).

Továbbálltunk és hamarosan a Vörös Őrszemhez (Pichetul Rosu) érkeztünk, egy túracsomóponthoz. Itt már sötétebb felhők kezdtek leereszkedni, sőt egy kis jégeső is esett, de hamar elállt. A Tache Ionescu-féle nyári úton mentünk a Malaiesti-menedékház irányába. E kényelmes turistaösvényen igen jól haladtunk, a Nagy Buksoj-völgy kereszteződésénél igen szép kilátásban volt részünk a fejünk fölé magasodó sziklákkal. Egy meredekebb emelkedő leküzdésével megérkeztünk a La Prepeleac nevű kilátóhelyhez, mai útvonalunk legmagasabb pontjára (1850 m / 13,10 – 13,30 h). A Barcasági medencére volt kilátásunk és a Keresztényhavas felől jövő hatalmas esőfelhőre, amely egyre jobban közeledett felénk. Fantasztikus látvány volt megfigyelni ezt a jelenséget. Előkészítettük az esőköppenyeket és folytattuk utunkat tovább. Közben eleredt az eső is, de jóval komolyabbra számítottunk. Na de ezmiatt nem búsultunk. A menedékház felé egy ereszkedő következett, majd megérkeztünk a szálláshelyünkre (1720 m / 14,30 h).

A Malaiesti menedékház elég üresen fogadott, meglepetésünkre csak a mi csapatunk volt jelen. Későbbiekben még jött egy kislétszámú csoport. Úgyhogy az egész menedékházat magunkénak éreztük az elkövetkező órákban. Óriási meglepetésben volt részem itt, hiszen ez évforduló alkalmából murkos tortát készített nekem és felcipelte a hegyre Melkuhn Andrea. György Sándor meg finom gyomorkeserűvel lepett meg. Meg sem tudtam jóformán szólalni, csak hümmögni. Mindenki kapott a finom süteményből és páleszból. A délután és este további része nagyon jó hangulatban telt, köszönet érte a baróti barátainknak (Molnos Zoli és Gazdag Álmos) akik rengeteg vicceikkel szórakoztattak. Ki is érdemelték a menedékházas komédiások nevű szerepet.

Másnap reggel ködös időre ébredtünk. Már 6 órakor volt az ébresztő, hogy idejében tudjunk indulni. Reggeliztünk, összecsomagoltunk, rendet raktunk a szobában és indultunk (1720 m / 7,15 h). Már az indulás egy jó kaptatóval kezdődött fel a Padina Crucii-gerincre. Onnan egy kényelmes ösvény vezetett a Cigány-tóig. Sajnos a köd miatt nem sokat láttunk. A tótól átharántoztunk a Cigányok-nyergébe, a menedékhely mellé (2180 m / 9,30 – 9,45 h). Itt más turistákkal találkoztunk, akik még pihentek odabent, de a mi nagycsapatunk megérkezésekor kénytelenek voltak felkelni. Folytattuk utunkat a Létrás-csúcs (Scara) felé. A táj egyre havasabb volt. A köd most sem engedett fel egyáltalán, amit nagyon sajnáltunk, hiszen csodálatos kilátásban lett volna részünk főleg ezen a szakaszon. A Létrás oldalában eljegesedett szakaszokon mentünk át, fokozott elővigyázatossággal. Ezekután megszűntek az úgymond tehnikaibb szakaszok és a gyephavasra kerültünk. A csúcs mellett mentünk el, majd beereszkedtünk a Malaiesti-kéményeknek a nyergébe. Innen egy hosszadalmasabb de könnyű emelkedő következett az Omul-menedékházig (2507 m / 11,20 – 12,15 h). Finom zöldséglevest ettünk, majd saját ételeinket is fogyasztottuk és pihentünk az amúgy hideg ebédlőben. Sokat nem is lehetett pihenni a hideg miatt, igyekeztünk továbbállni.

Csúcsfotó, csoportkép után megkezdtük a hosszú ereszkedést a Szarvasok-völgyén (Valea Cerbului). Problémamentes ereszkedés volt nem túl gyors iramban. Néhány zergét is megfigyelhettünk utunk során. Két síző használta ki a völgy utolsó hófoltjait. A Kostila-tisztásról egy erős ereszkedővel jöttünk be a Busteni-Gura Diham útjára. Ezen már egy utolsó sétával legyalogoltunk Busteni vasútállomásra (800 m / 16,20 h).

Hála és köszönet e csodálatos csapatnak akik eljöttek velem e megemlékező, számomra nagyon fontos túrára. Nagyon jó csapat verődött össze és igen jó hangulatban voltunk. Két nap alatt rengeteget kacagtunk, szerintem néhány évvel tovább fogunk élni emiatt. Én személy szerint merem garantálni, hogy az eljövendőben is lesznek hasonló túrák, ahová mindenkit szeretettel várok. Még egyszer köszönöm, szuperek voltatok!

Fotók:

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése