2018. március 12., hétfő

Nőnapi-túra a Szent Anna-tóhoz, márc 112018 március 11-én vasárnap tartottuk a háromszéki EKE keretén belül nőnapi kirándulásunkat. Vonattal utaztunk Tusnádfaluba, aztán kimentünk a falvat átszelő főútra ahol a Csíkszéki EKE három tagja már várt ránk. Egy rövid túraismertető után összesen tehát 24-en vágtunk neki a közel 20 km-es útvonalnak (700 m / 7,50 h).

Az idő borús volt, de kellemes. A tavasz illata mindenféleképpen érződött a levegőben. Az előrejelzések napos időt jósoltak déltől arrafelé, így bizakodóak voltunk. A Nádasfürdő irányába mentünk egy erőgép által eltakarított mezei úton. Ennek örvendtünk is, meg nem is, hiszen a föld nemigazán volt megfagyva. Ebből máris lehet következtetni, hogy némi sarat is kellett tapossunk utunk során. A Nádasfürdőnél pihenőt tartottunk (750 m / 8,40 – 9,00 h), néhányan be is mentünk borvizet inni. Sajnos a fürdő teljesen le van pusztulva, a természet jóformán mindent átalakított.

A Nádasfürdőtől folytattuk utunkat dél irányba. Itt is egy erőgép nyomában haladtunk, ezzel minden rendben is volt, hiszen nem kellett a vizes havat törni. Később bementünk az erdőbe és megkezdtük az emelkedő leküzdését a Mohos-tőzegláp felé. Bebizonyosodott, hogy az erőgép pontosan a Szent Anna-tó térsége felé ment, vagy onnan jött. Ez jelentősen megkönnyítette az előrehaladásunkat, hiszen nem kellett a vastag vizes hótakarót kitörnünk. Az emelkedő elején kellemes meglepetésben volt részünk. Utolértek még néhány barátaink akik később indultak, így innen 33-an folytattuk utunkat. Elértük a Mohos szélét, aztán egy rövid és kellemes sétával máris a tó kráterének szélén találtuk magunkat. Közben bejött az ígért napos idő, ennek eredményeképpen beiktattunk egy ebédszünetet (1100 m / 12,30 – 13,30 h).

Jóízűen és kényelmesen fogyaszthattuk ételeinket a napos teraszon. Ezalatt a csíkszéki EKE-tagját – Péterffy Ágnest, születésnapja alkalmából csodálatos hótortával köszöntötte a társaság. Nagyon szép pillanat volt. Ezúton is kívánunk boldog születésnapot!

E pihenő után lementünk a befagyott tó partjára, pontosabban a kápolna mellé. A Nap sugarait visszaverte a hótakaró, ennek hatására jelentősen meleg volt. A kápolna előtt csoportképeket készítettünk, majd a hölgyeket egy-egy szál virággal és egy-egy üdvözlőlappal köszöntöttük a Nők napja alkalmából (950 m / 14,15h).

A tó partján elbúcsúztunk a kilenc barátainktól, akik az előbbiekben utolértek bennünket. Habár nem is kellett nagyon búcsúzkodni, hiszen a lefele vezető úton többször is találkoztunk velük. Kikapaszkodtunk tehát elsősorban a kráter déli szélére, majd beereszkedtünk Sepsibükszád irányába. Az erdőből kiérve a hó jóformán eltűnt. Szerencsére általában füves terepen gyalogoltunk, így elkerültük a sarat. Beértünk a faluba, ahol néhány perccel lekéstük a korábbi vonatot (650 m / 15,10 h). Itt el is búcsúztunk egymástól, mivel néhányan autóval hazamentek. Mi többiek egy közeli kocsmában eltöltöttük a maradék másfél órát jókedvű beszélgetések közepette, amíg a következő vonatunk megérkezett.

Köszönöm a kedevs társaságotokat, hogy együtt túrázhattunk. Nagyon jó hangulat jellemezte a napot, főleg Farkas József és Tőke Dénes vicceivel derűlhettünk. Köszönet érte!

Fotók:

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése