2020. február 15., szombat

Farsangi-túra Bikfalva környékén, feb 15



Eléggé búskomor időjárás fogadott 2020 február hó 15. napja. De ez a szombat reggel egyáltalán nem a szomorkodásról szólt, hiszen mind a 33 résztvevő széles mosollyal jelent meg Bikfalva végében a Mókus panzió előtt. Gajdó Éva tagtársnőnk immár hagyományosnak nevezhető farsangi kirándulására jelentkeztünk mindannyian. A túravezető köszöntő és bevezető szavai után, Uzon község polgármestere – Ráduly István – köszöntött bennünket. Részletesen beszámolt Bikfalva nevezetességeiről és történelméről. Majd jó utat kívánva elköszönt tőlünk a későbbi viszontlátásra.

El is indultunk enyhe havazóban a piros háromszög jelzésen (565 m / 9,15 h). Meglepetésemre egy igen jó turistaúthálózatot építettek ki a térségben, kitűnő jelzésekkel és kilátókkal, meg pihenőkkel. Ez pályázati pénzből jött létre és a fent említett polgármester keze munkáját dícséri, aki különben őmaga is természetszerető, egykori háromszéki EKE-tag.

Tehát elindultunk felfele egy vegyes erdőben. Eleinte kényelmes ösvényen, majd hirtelen bő 300 méteres kapaszkodó következett a Kövesponk csúcsáig. Útközben érintettük a Csiga-vár romját, amely egykoron védőtorony lehetett, illetve a falu népe is rejtőzött a tatárjárás idején. Mondavilágban kering, hogy a toronyban egy mély kút volt egy aranyvödörrel, abban csigalépcső vezetett le.

Mindez érdekességek után, folyattuk az emelkedőt. A táj egyre havasabb lett, igazi télies. Hát erre vártunk e gyenge tél után. Kissé a gyerekeket megdolgozta a nehéz emelkedő, már alig várták a csúcsra való érkezést, hiszen tudták, hogy finomságok sütése következik. Fel is értünk nemsokára a Kövesponk tetejére (942 m / 11,10 – 12,10 h).

Mindenki elővette a sütnivalóját és a tüzet körbeülve vártuk ebédünk elkészülését. A Tél képviselője – Elek – nyugodalmasan várt egy fához kikötözve, nehogy elfusson. Miután jóllaktunk és már a tűz is kezdett volna kialudni, gyorsan Elek szalmabábut előkerítettük és a tél elűzése nevén elégettük. Ezen rituálék következtében indultunk lefele, a kék háromszög jelzésen.

Természetesen sokkal gyorsabban haladtunk, kiértünk az erdőből is egy nagy tisztásra, sajnos a sűrű köd miatt semmit nem lehetett látni. Innen az Alsó Háromszéki-medence teljes pompájában kellett volna tündököljön, nem beszélve Kárpátkanyar magashegységeiről. Na de most ennyivel is beértük, megígértük, hogy visszajövünk e tájra.

Pontosan a Mókus panzió hátsó kapujához értünk, amelyen be is mentünk az udvarba. A gyerekek rögtön a játszóteret birtokukba vették, majd a ránk váró polgármester behívott a meleg étterembe. Pálinkával, pánkóval, forró teával vártak bennünket. Nagyon jólesett a meleg fogadtatás, egy téli kirándulás után. A gyerekek gyorsa elfogyasztották az adagjukat, gyorsan mentek ki ismét játszani. A felnőttek még elbeszélgettek egymással, aztán következett a búcsúzás ideje.

Köszönjük szépen Évának a szervezést és túravezetést, a polgármester úrnak a meleg fogadtatást! Nagyon jó kirándulásnak tettünk pontot a végére, csodálatosan vidám társasággal. Ahogyan nálunk szokásos J

Fotók itt

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése