2022. december 12., hétfő

Azuga és Predeál között, dec 11

Pontosan egy meleg front elvonulása közepette érkeztünk vonattal Azugára, 2022 december 11-én vasárnap (970 m / 8,30 h). A plusz 10 fokos hőmérséklet erős széllel és némi csapadékkal társult már az indulásunk idején. A szél olyan erővel fújt, hogy az elenyésző eső is sűrű zápornak tűnt, amelyet kegyetlenül vágta az arcunkba. Ennek ellenére nagyon optimisták voltunk, hiszen az előrejelzések javulást mutattak a nap folyamán.

Elhyagytuk hamarosan a városi aszfaltot és egy rettenetes fakitermelés helyszínén kellett folytassuk utunkat. A jól kifestett sárga háromszög útvonalát követtük, pontosan azon a helyen, ahol az erőgépek letaposták az ösvényt. Mondanom sem kell, hogy sarat kellett dagasszunk a meredek úton felfele. A Görögbérc gerincére kapaszkodtunk, meredek-sáros úton. Szerencsére fennebb a turistajelzés elhagyta ezt a kellemetlen traktor útvonalat és kényelmes, igazi erdei ösvényen folytathattuk gyaloglásunkat. Az erős szél gyorsan lebbentette a kövér fellegeket, ennek hatására igazából is megjelent a napsugár a horizonton, nemcsak a képzeletünkben. Elértük a gerincet, kimentünk az erdőből és csudának csudájára, gyönyörű idő fogadott bennünket. A szél megtette dolgát, a fellegek nagy részét eltakarította, csak a Bucsecs legmagasabb csúcsai maradtak beburkolózva. Egy szép kilátóhelyen csoportképet is készítettünk, majd minden irányban ismertettem a látnivalókat. Learattuk ezáltal a kitartásunk gyümölcsét, nagyon boldogok voltunk, hogy a Természet így megajándékozott bennünket a kellemetlen időjárás- és sáros útvonal után. Innen egy kényelmes utat követtünk a Dihám menedékházig, ahol pontosan elkaptuk azt a csapatot, akik a ház előtti fenyőfasétányát díszítették fel a közelgő karácsonyi ünnepekre. A házhoz ereszkedvén újabb csodának lehettünk részesei. Éspedig egy szivárvány alakult ki a menedékház előtti térségben, amelyet előszeretettel fényképeztünk. A Nap hétágra sütött, ennek köszönhetően volt aki a pihenőnk alatt napfürdőzést választotta. Néhányan a menedékház ebédlőjében elfogyasztottunk egy finom tányér levest vagy másegyebet, majd társultunk a kint a többiekhez a napsugarak kényeztető simogatására (1350 m / 11,45 – 12,45 h).

Miután jól kiélveztük a Természet ajándékát, elindultunk Predeál felé a piros ponttal jelzett úton. A kényelmesen lefele tartó útszakaszon gyorsan haladtunk, majd kiértünk a műútra, amelyet kereszteztünk és a régi határvonal mentén folytattuk a kék keresztes ösvényen. Körülbelül 250 méteres szintkülönbséget kellett legyűrnünk rövid szakaszon a Fetifoi csúcsáig. Közben határköveket is felfedeztünk az utunk során. Mire felértünk az időjárás “elkeseredett” és esni kezdett. Ez már különösebben nem zavart bennünket, hiszen a jól bevált időjárásjelző erre is felkészített. Az erdővel borított csúcsról gyerekjáték volt beereszkedni predeáli vasútállomásra, ahol épp a vonat érkezésére pontosan megérkeztünk, megspórolva a várakozási időnket (1050 m / 15,30 h).

Köszönöm a 16 fős csapatnak a kitűnő társaságot és az együtt töltött időt!

Fotók itt

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése